Spiskammers, historie og interiørtrend

Spiskammeret var en selvfølge i hjemmene fram til 1950-tallet. Nå er det mange som ønsker det tilbake.

Spiskammers, skafferi, matbod, kjølehjørne… Et ekte, gammeldags spiskammer med lufteventil står igjen høyt på ønskelisten til mange. Det er igjen trendy å lage mat fra bunnen av og flere har sin egen frukt og grønnsakshage. Behovet for mer oppbevaring på kjøkkenet har kommet tilbake i tillegg til at det rustikke bondekjøkkenet igjen er på moten.

Ser man på arkitekttegninger fra før forrige århundreskifte, er spiskammeret nesten alltid en naturlig del av husets planløsning, med sin faste plassering i husets nordøstre hjørne. Her får ikke solen varmet opp veggene om sommeren, og lufteventilen ligger i skyggen. Med funkis stilen forsvant spiskammerset, som da ble erstattet høyskap og kjøleskap.

Det var selvsagt langt bedre plass i de eldre spiskamrene, som var som et helt eget lite rom i rommet, store nok til å gå inn i og med veggfaste hyller. Villa Wessel har et slikt spiskammers. I beretninger vi har fått fra de med tilhørighet til eller kjennskap om huset så har vi hørt følgende; Fra huset var det en liten gangvei til bryggerhuset, der vi ser for oss at det ble bakt brød, syltet og preservert og kanskje også brygget litt godt drikke.

I kjøkkenhagen ble det dyrket ‘gullpoteter’ og inne i matboden sto hermetiserte kjøttkaker i glass, på rekke og rad.

Det er liten tvil om at spiskammerset var i flittig bruk. Vi allerede oppdaget at husets første frue målte ungenes høyde på innsiden av spiskammersdøren. Vi har funnet hennes sirlige løkkeskrift der hun har notert ned navn, dato og høyde. Ellers er spiskammerset fullstendig inntakt, med dør, vindu, ventil og rikelig med hylleplass.

I Villa Wessel har vi lyst på et rustikt bondekjøkken; med grue, benkeskap og tallerkenhyller. Uten romslige høyskap og overskap så kommer selvsagt spiskammerset som ekstra oppbevaring godt med. I tillegg til lagring av kjøkkenutstyr så kan vi oppbevare mat som skal ha det svalt og som ikke trenger kjøleskapskulde, som for eksempel frukt og grønnsaker, syltetøy og saft.


Spiskammerset i Villa Wessel – se bort fra mintgrønne vegger, her skal det bli en forandring.


Kilde: Lantliv.com

På blogger og i magasiner som Norske Hjem og Lev Landlig kan vi ofte lese om spiskammers, med blandt annet tips om hvordan man kan bygge sitt eget. Her blir hjørner avsatt eller tomrom under trapp blir tatt i bruk, før hvitmalte hyller fylles opp av retro tinnbokser, fylt med kjeks, kaffe, mel og sukker. Du kan se et slikt innlegg her, om spiskammers av Liv Sande Jakobsen fra Livs Lyst.

Det er mye som ikke er i nærheten ferdig i vårt vakre Villa Wessel. Men et rom står klart; og det gledes til det kan bugne av saftet og syltet, grønt og friskt – i vårt helt eget spiskammers fra 1898.




Hermetiserte Kjøttkaker – Oppskrift og Fremgangsmåte
Kjøttkakene lages av finmalt svin- og kalvekjøtt. Til et kilo kjøtt brukes 20 gram salt, 1ts pepper, en halv ts ingefær, muskat og allehånde. 25 gram potetmel og 3 dl kald væske (melk, fløte eller vann). Kjøttkakene formes, brunes og trekkes i kraft.

Når du skal hermetisere legges kjøttkakene på Norgesglass. Slå på kraft til det er igjen et par centimeter til kanten. Skru på lokket, til det sitter godt. Skru så tilbake en halv runde.

Sett glasset i en kjele, med rist. Glasset skal stå i vann helt til ringen. Glassene kokes til væsken på glassene begynner å boble, cirka en time. Skru godt igjen lokket og sett glassene et kjølig sted – som i et spiskammers.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *