Historien om gutten fra husmannsplassen som ville bygge det fineste huset i grenda. Og om hvordan et hus av denne størrelsen ble satt opp i en tid med begrensede midler.
Sersjant Halvor Halvorsen skulle bygge hus for seg og familien i Jordet i Trysil. Bygningen skulle også huse grendas landhandleri og postkontor. Tomt ble skilt ut fra Syvers i Gammelvegen, på en vakker lund inntil elven Elta og tomten fikk navnet Nyjordet.
Opprinnelig var Halvor Halvorsen fra Braatebæk i Trysil. Om dette er det samme som Braatebekk, så er det en liten plass ca 15 km nordvest for Jordet, inn mot Eltdalen. Så da han valgte å bygge i Jordet var han nok godt kjent i området og kunne velge tømmer lokalt som var i god kvalitet. Tømmeret som så ble brukt til å bygge huset fant han i lia over der Nord-Trysil kirke står i dag.
Huset skulle settes opp i medhogglaft med kanted tømmer. Hvert furu ble nøye valgt ut, felt med sag og øks før de ble kvistet og barket. I alt 4000 lengdemeter med tømmer som tilsvarer minst 500 tømmerstokker tok det for å bygge huset. Dette ble fraktet av Halvorsen selv, dratt ned for hånd på en skikjelke fra skogen til Nyjordet, angivelig uten hest. Dette i følge en beretning fra Halvorsens yngstesønn, Kolbjørn Halvorsen, til naboen på Syvers.
I følge lokal håndverksekspert Henning Søndmør fra Sømåen Tradisjonshandverk må en regne at det hadde tatt minst 2 årsverk for å lafte huset. I tillegg kommer legging av stikketak, gulv og oppsetting av de flotte inngangspartiene. Så vi får håpe familie og naboer stilte opp. Hvis vi tar utgangspunkt i at Halvor Halvorsen bygde huset i 1898, det året tomten Nyjordet ble skilt ut fra Syvers, må foreldrene til Halvorsen allerede ha vært 78 år og 73 år gamle. Men man kan i alle fall anta at Halvorsen fikk hjelp fra broren, Per Halvorsen som var tømmerhugger.
Husets byggekvalitet får topp skussmål av Henning Søndmør, både i forhold til kvalitet på tømmeret men også på selve lafting. Det er liten tvil om at gutten fra husmannsplassen, som returnerte etter endt militærtjeneste som Sersjant til Trysil, hadde bestemt seg for å bygge det beste huset i grenda.
Det som er sikkert og visst er at Halvorsen har bygget seg et solid hus, som er kan stå i mange år til, om vi nå bare kan få tatt igjen det forskjømte vedlikeholdsarbeidet.
Så artig å høre om bestefar og bygging av Nyjordet!
NB! Mannen til venstre på bildet er ikke han (Halvor H.)
Hei Britt. Vi må nok lete litt i bildearkiver her i Trysil. Vi må jo ha et bilde av husets byggherre.
Din og Børres interesse for husets historie, vil øke trivsel og kjærlighet til stedet, selv om det blir mange og lange dager før dere er i mål. Kjempemorsomt å følge med. 😊
Vi nyter allerede de ‘mange og lange’ dagene. Heldigvis deler vi denne interessen for gamle trehus og vi har ingen hast men satser på godt håndverk og et varig resultat der vi kan kose oss i mange lange år fremover. 🙂