Åpen dag i gamle Halvorsen, Villa Wessel, med rekordoppslutning, herlig vær og livlig prat rundt historie og bygningsvern.
Først og fremst, vi ventet ca 30 – og vi hadde mer enn 130 personer tilstede. Vi hadde en loddbok og alle som kom fikk et lodd, og var med i trekningen av Nord-Trysil historielagets hefte ‘Bruarbrekka’. Men loddboken gikk bare opp til 100, så vi hadde dessverre ikke nok til alle som kom. Men gøy var det at Harald Halvorsen, barnebarn av Halvor Halvorsen vant trekningen.
Alle ble ønsket velkommen av leder i Nord-Trysil historielag, Egil Enemo. Han ga så ordet til lokalhistoriker, Sven Hjalmar Moen, som kunne berette om at det var spennende tider i Jordet på slutten av 1800 tallet med god økonomi på grunn av skogsdrift og tømmerfløting. Sammen med en liten gruppe sto Halvor Halvorsen i spissen for å sørge for at det var gode veier til og gjennom Jordet for å sikre trafikk og handel. Det ble også nevnt at Nyjordet (på folkemunne kalt Halvorsen og nå kanskje bedre kjent som Villa Wessel) ikke bare har huset et landhandleri, men også postkontor, telefonsentral og sågar et tannlegekontor. Husets skjeve lille løe var en gang så mye som 26 meter lang og en ivrig tilhører kunne supplere at hun kunne huske at i bryggerhuset (som nå er borte) stekte de lefse på takke.
Sven Hjalmar Moen avsluttet sitt bidrag med en oppfordring til familien Wessel om at det hadde vært fint om gamle Halvorsen var tilbakeført til fordums prakt innen Jordet sitt 300 års jubileum, i 2020. Vi tok denne oppfordringen på ordet og sa at vi skulle gjøre vårt beste.
Vi fikk så ordet og valgte å introdusere oss selv, som en helt vanlig familie som er i ferd med å realisere boligdrømmen; hus med sjel. Vi kunne fortelle at så langt siden overtagelse i februar har alt av modernisering siden 1950 tallet blitt tatt ned og vekk. Huset fremstår i dag som det var da det ble bygget. Grunnmuren i skifer er reparert og huset nesten ferdig skrapt for maling. Fremover skal huset tjæres og sist men ikke minst i år så skal det store sveitserutbygget bli reparert. Dette er med støtte fra Kulturminnefondet, på 50.000 kr.
Vi benyttet så anledningen til å takke alle som har gitt gode råd og støtte; Nord-Trysil historielag, Anno Trysil & Engerdal Museum, Sømåen Tradisjonshåndverk fra Engerdal, Fortidsminneforeningen, Hedmark Kulturminneavdeling, selvsagt Kulturminnefondet – og sist men ikke minst grendefolket i Jordet som har gitt oss sånn en varm velkomst til grenda. Avslutningsvis inviterte vi alle fremmøtte til dugnad for å legge stikketak neste sommer.
Så ble det omvisning i huset. Og da de fleste fremmøtte gjerne ville se huset så måtte alle i familien vise, Børre, Bianca, Beatrice (15) og Amélie (12) hadde grupper på opp til 12 personer som ble guidet gjennom huset. Det var annonsert at dagen skulle vare fra kl.13 til 15. Men siste tur gjennom huset gikk så sent som i 17-tiden. Så det ble en lang men veldig fin dag. Historielaget fikk flere nye medlemmer og praten gikk rundt både historie og byggningsvern.
Tusen takk til alle som tok turen denne vakre solskinnsdagen!
Bildekreditt: Egil Enemo, Ida Enemo og Amélie Wessel.
Spesiell takk til Ingunn Heien Solberg, Ida Enemo og Viveke Wessel for all hjelp på dagen.
Imponerende hva dere har fått til på så kort tid og veldig bra initiativ med åpen dag hos dere! Fint å se at dere klarer å vekke begeistring og interesse for gamle hus :-))